15 zdravotných výhod konzumácie uhorky

Uhorka - 15 výhod pre zdravie

Uhorku (cucumis sativus) označuje mnoho odborníkov za zeleninu, ktorá je mimoriadne zdravá. Jej prospešné vlastnosti vám zhrnieme v nasledujúcich bodoch.

1.

Uhorka patrí medzi zásaditú zeleninu, preto nám výrazne pomáha predchádzať prekysleniu organizmu.

2.

Je tvorená z viac ako 90% vody, udržuje teda telo hydratované a reguluje tak našu telesnú teplotu.

3.

Voda v uhorke obsahuje minerály ako horčík, vápnik, železo a zinok a vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C a vitamín K. Tieto látky priaznivo pôsobia na zdravý stav pleti.

4.

Obsahuje kyselinu tartrónovú, ktorá zabraňuje tomu, aby sa škrob v organizme premenil na tuk.

5.

Chróm, bróm a draslík sa starajú o správny vývoj kostí a kĺbovej chrupavky. Podporuje zdravie kĺbov posilnením spojivového tkaniva.

6.

Uhorková šťava je prospešná pre reguláciu krvného tlaku, pomáha pri liečbe vysokého a takisto aj nízkeho krvného tlaku.

7.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny odburáva toxíny zo zažívacieho traktu. Pomáha pri liečbe chronickej zápchy.

8.

Uhorková šťava lieči reumatické ochorenia. (Uhorkovú šťavu by sme mali zmiešať s cibuľovou šťavou v pomere 1:1.)

9.

Uhorkové semená sa používajú ako prírodný prostriedok pre liečenie pásomnice.

10.

Oxid kremičitý nachádzajúci sa v uhorke, vyživuje vlasy a nechty – zabraňuje ich štiepeniu.

11.

Nakrájaná uhorka priložená na očné viečka, zmierňuje ich opuchnutie.

12.

Obsah vitamínov, kyselina listovej, vápnika, horčíka, a draslíka, znižujú kyselinu močovú v tele a tým pomáhajú liečiť dnu a bolesť pri artritíde.

13.

Uhorka sa odporúča jesť aj pacientom trpiacich cukrovkou, obsahuje hormón, ktorý podporuje tvorbu inzulínu.

14.

Pravidelná konzumácia uhorky pomáha rozpúšťať obličkové a močové kamene.

15.

Posledné štúdie dokazujú, že uhorky obsahujú lignany, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení a ochorení ako sú rakovina prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty. 

 

U nás sa najčastejšie môžme stretnúť s tromi druhmi uhoriek – anglické, stredomorské a japonské.

Obchody väčšinou celoročne ponúkajú anglické uhorky, ktoré môžu mať až pol metra, nemajú skoro žiadne jadierka, ktoré by mohli u niektorých ľudí vyvolať tráviace problémy ako bolesť brucha, nadúvanie alebo hnačky.
Uhorkám sa darí aj v našich zemepisných šírkach, preto odporúčame aspoň v letných mesiacoch dopestovať si ju v domácej záhrade.

 

 

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho na sociálnych sieťach, týmto nás podporíte, ďakujeme.

×

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


2 + 4 =