Potraviny, ktoré majú zásadný vplyv na zdravé kosti

Na zdravie kostí majú zásadný vplyv najmä dva vitamíny, a to – kalcium(vápnik) a vitamín D.

Vápnik je hlavnou stavebnou zložkou kostného tkaniva. Naša kostra slúži aj ako zásobáreň vápnika, nachádza sa v nej až 99 percent zásob vápnika v ľudskom tele. Vápnik je vo výraznej miere zastúpený v týchto potravinách :

– syr, hlavne tvrdý syr, mlieko, tvaroh, smotana, jogurty a všeobecne v mliečnych výrobkoch
– hlávkový šalát, kapusta, brokolica, biela fazuľa
– sardinky v oleji, losos, tuniak
– tofu
– mandle
– figy
– pomarančový džús – pomáha pri vstrebávaní vápnika

 

Vitamín D vzniká v koži pôsobením UV-B lúčov. Intenzívny pobyt na slnku a vystavenie pokožky slnečnému žiareniu v priemere na cca pol hodinu denne okolo poludnia (záleží od fototypu kože – tmavší fototyp dlhšie, svetlejší naopak) postačuje na prísun odporúčanej dennej dávky vitamínu D. Okrem slnečných lúčov si však vitamín D môžeme doplniť aj týmito potravinami :

– plnotučné mlieko
– vaječný žĺtok
– rybí tuk
– maslo
– niektoré druhy cereálií
– tresčia pečeň

2 thoughts on “Potraviny, ktoré majú zásadný vplyv na zdravé kosti

  1. info@bone.sk Post author

    Zdravím Vás Pavol,
    ďakujeme za reakciu na článok, uvádzali sme tu potraviny, z ktorých naše telo získava vápnik, samozrejme pri zápaloch kĺbov sa môže výber potravín líšiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


9 + 8 =