Správnou životosprávou proti makulárnej degenerácii

Štatistiky hovoria, že na Slovensku trpí degeneráciou makuly viac ako 250 000 pacientov. Dosť na to, aby sa o tomto ochorení hovorilo vo veľkom. Aj keď neexistuje spoľahlivý spôsob, ako sa jej vyhnúť, správnou životosprávou znížite riziko, že sa prejaví aj u vás. O čo ide?

makularna-degeneracia

Makulárna degenerácia – ochorenie šesťdesiatnikov

Makulárna degenerácia je závažné očné ochorenie, ktoré postupne ničí najostrejšie miesto videnia – žltú škvrnu. V rozvinutých krajinách, kde je bežnou súčasťou zdravotnej starostlivosti operácia šedého zákalu (v rozvojových krajinách najčastejšia príčina slepoty), je degenerácia makuly najvýznamnejším “pôvodcom” oslepnutia.

Táto choroba sa týka najmä seniorov a začína sa prejavovať už po 55. roku života. V strede zorného poľa sa spočiatku objavuje rozmazané videnie, ktoré postupom času naberá svoj priemer. Slepota vzniká najmä pri neliečení makulárnej degenerácie a v praxi sa rozoznávajú jej dve formy:

  • Suchá – postihuje 80 % chorých a považuje sa za miernejšiu formu, pri ktorej pacient len zriedka stráca zrak
  • Vlhká – je zriedkavejšia, no má oveľa rýchlejší priebeh. Pri neliečení tejto formy ochorenia pacient zväčša oslepne do dvoch rokov.

 

Liečba makulárnej degenerácie existuje a dá sa ňou účinne korigovať zrak – aj keď ju nie je možné úplne vyliečiť. Suchá forma sa lieči vitamínmi s vysokým obsahom luteínu, antioxidantov, zeaxantínu, vitamínu E a C a omega-3-mastných kyselín. Vlhká forma sa lieči injekciami do sklovca s antirastovými faktormi alebo kortikosteroidmi. Využíva sa tiež fotodynamická terapia, ktorá funguje na aplikovaní účinnej látky a jej aktivovaní pomocou lasera.

 

Akou životosprávou sa ochránite?

Ak chcete znížiť riziko makulárnej degenerácia, odporúča sa pijímať vyváženú stravu obsahujúcu zvýšené množstvo antioxidantov a luteínu (aj vo forme výživových doplnkov). Zaraďte do svojho jedálnička viac rýb, ktoré sú bohaté na omega-3-mastné kyseliny. Významná je tiež strava bohatá na karotenoidy (zaexantín a luteín) – kapusta, paprika, hlávkový šalát.

Najviac ohrozené skupiny ľudí sú fajčiari, pacienti s vysokým krvným tlakom alebo obézni. Je preto potrebné viesť aktívny životný štýl, vzdať sa fajčenia a kontrolovať si množstvo prijatých tukov. Rizikoví sú tiež cukrovkári alebo ľudia, ktorí majú dedičné predispozície na prejavy makulárnej degenerácie.

 

Foto: Bigstockphoto

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


4 + 2 =