Vplyv kofeínu na artritídu a osteoporózu: Vedie k bolestiam kĺbov či zlomeninám?

Kofeín a jeho vplyv na kĺby a artritídu

Hoci patrí medzi najpopulárnejšie stimulanty na svete, povesť kofeínu nie je celkom pozitívna. Možno sa napríklad stretnúť s tvrdením, že sa preukázala spojitosť medzi jeho pravidelným príjmom a bolesťami kĺbov (rôzne typy artritídy), rednutím kostí či dokonca zvýšeným rizikom zlomenín.

Pravda, vo výskume sa nezriedka stáva, že varovné závery starších, malých či nedostatočne kontrolovaných pilotných výskumov neskôr iné vedecké tímy nepotvrdia. Je to aj prípad kofeínu?

Zdá sa, že áno.

 

Hrozba reumatoidnej artritídy

Medzi potenciálne riziká pravidelného príjmu kofeínu – či už prostredníctvom kávy alebo čaju – sa niekedy zaraďuje zvýšené riziko reumatoidnej artritídy. Predpoklad otestoval napr. veľký výskum (1), ktorý vychádzal z dát takmer 122-tisíc žien starších ako 18 rokov a bral do úvahy ďalšie faktory, ktoré môžu viesť ku vzniku tohto ochorenia. Výsledok? Výskum nenašiel presvedčivé dôkazy, ktoré by podporili súvis medzi pravidelným pitím kávy alebo čaju a artritídou.

Ba čo viac, zdá sa, že ak kofeín skutočne nejako vplýva na riziko reumatoidnej artritídy, bude to pozitívny vplyv – je možné, že pravidelné pitie nápojov obsahujúcich kofeín riziko reumatoidnej artritídy znižuje. Napríklad výskum z roku 2002 (2), publikovaný v odbornom periodiku Artritída a reumatizmus, zistil u ľudí, ktorí pili denne aspoň tri šálky čaju s obsahom kofeínu nižšie riziko reumatoidnej artritídy ako u ľudí, ktorí pili menej ako 4 šálky bezkofeínovej kávy. Pri pití bezkofeínovej kávy sa riziko tohto ochorenia dokonca zvýšilo.

 

Prevencia dny

Tu sa pozitívne účinky kofeínu nekončia. Ukazuje sa, že ľudia, ktorí pijú viac ako 4 šálky kávy denne, majú nižšie riziko dny (3). Dna je typ artritídy sprevádzaný hromadením kryštálikov kyseliny močovej v kĺboch a často sprevádzaný bolesťami a zápalmi kĺbov. Mechanizmus preventívneho účinku kávy stojí na kofeíne, ktorý výrazne znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi, čím priamo vplýva na hlavný rizikový faktor vedúci k tomuto ochoreniu.

 

Tlmí bolesť

Nielenže nemáme presvedčivé dôkazy, že kofeín vedie k bolesti kĺbov. A nielenže kofeín práve naopak, niektorým typom artritídy zrejme predchádza. Dokonca sa ukazuje, že by mohol bolesť kĺbov tlmiť.

Kofeín v nervovej sústave blokuje  receptory látok označovaných ako adenozíny, ktoré navodzujú stav ospalosti. Nielenže nás vďaka tomuto mechanizmu nabudí a oddiali príchod psychickej ako aj fyzickej únavy, zároveň na mieste adenozínových receptorov zúži cievy, čím stlmí napríklad bolesti hlavy. Ale to nie je všetko. Kofeín zároveň v našom tele zvyšuje hladinu dopamínu, čo je chemická látka asociovaná s úľavou od bolesti. To znamená, že kofeín by teoreticky mal tlmiť akúkoľvek bolesť.

Predpoklad otestovali napríklad vedci z Univerzity v Illinois (4). Výskumníci potvrdili, že už malé dávky kofeínu prijaté pred tréningom znížia úroveň pociťovanej bolesti. Podľa autorov výskumu je pravdepodobné, že zistený účinok je vďaka mechanizmu, akým kofeín tlmí bolesť, platný na rôzne typy bolesti, okrem iného aj na bolesti kĺbov. Samozrejme, na definitívne potvrdenie týchto predpokladov potrebujeme ďalší výskum.

 

Káva skazou pre kosti?

Teraz sa zameriame na hlavný zdroj kofeínu väčšiny konzumentov – kávu. Vplyv pravidelného pitia kávy na kostnú hmotu človeka je totiž už niekoľko desaťročí pomerne kontroverznou témou výskumu. Na počiatku kontroverzie stálo zistenie, že pitie kávy vedie k zvýšenej koncentrácii vápnika v moči, zrejme v dôsledku miernej kyslosti tohto nápoja. Mobilizácia vápenatých solí je totiž prirodzenou fyziologickou odpoveďou na acidózu. Niektoré následné výskumy zo začiatku 90. rokov skutočne zistili napríklad asociáciu medzi zlomeninami a príjmom kávy. Iné výskumy z rovnakého obdobia však žiadnu takúto spojitosť nezistili.

Výsledky ktorej strany boli skreslené rôznymi faktormi, prípadne zavinené chybami a nepresnosťami v metodike výskumu, zostávalo neisté. Panovala však zhoda, že ak skutočne existuje negatívny vplyv kávy na kosti, ten sa prejaví iba pri pití viac ako dvoch či troch šálok kávy denne (5, 6), prípadne v rizikových skupinách, napríklad u starších žien s nedostatočným príjmom vápnika (napr. 7).

Hoci viaceré výskumy z polovice a konca 90 rokov  žiadnu súvislosť medzi pitím kávy a zlomeninami (8) ani stavom kosti (9, 10) nezistili, kontroverzia nadobro neutíchla. A pokračuje dodnes. Aj niektoré nedávne výskumy totiž zaznamenali možný súvis medzi pitím kávy a rednutím kostí či zlomeninami (11-14), iné však nie (napr. 15, 16).

Za pozornosť stojí napríklad veľký, nedávno zverejnený výskum  (17), ktorý v priemere jedenásť rokov sledoval takmer 43-tisíc švédskych mužov vo veku 45 až 79 rokov. Vyššie riziko zlomenín však nezaznamenal ani pri vysokom pravidelnom príjme kávy štyri alebo viac šálok denne. Výskum tak potvrdil zistenia iného veľkého výskumu dlhodobého vplyvu kávy na stav kostí, tentoraz vykonaného na ženách (18). Celkovo situácia vyzerá tak, že viac výskumov a väčšie výskumy súvis medzi kávou a rednutím kostí či zlomeninami nenachádzajú.

Tip: V prípade, že obľubujete kávu ale zároveň vám hrozí osteoporóza, pridávajte do svojej kávy dve polievkové lyžice mlieka. Týmto spôsobom zamedzíte, aby vám šálka obľúbeného nápoja spôsobila akúkoľvek stratu vápnika.

 

Záver

300 mg kofeínu, čiže asi 2 až 3 šálky kávy denne, nepredstavujú pre väčšinu ľudí žiadne zdravotné riziká ale práve naopak, môžu mierne tlmiť bolesť kĺbov a v prípade jednej šálky navyše predchádzať dne. Čo sa týka kontroverzného vplyvu kávy na rednutie a zlomeniny kostí, situácia je nejasná, zdá sa však, že spoľahlivejšie sú výskumy, podľa ktorých pravidelné pitie kávy v tomto smere nemá negatívny dopad. Ak nejaký negatívny dopad existuje, zrejme sa prejaví len v rizikových skupinách, napríklad starších ženách s nedostatočným príjmom vápnika.

 -Max

Odkazy

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14613266
2 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11817612
3 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17530645
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19478340
5 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2403108
6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1564564
7 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1609631
8 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8592959
9 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8793368
10 http://ajcn.nutrition.org/content/65/6/1826.abstract
11 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11684540
12 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12577183
13 http://scicurve.com/paper/15984419
14  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16758142
15 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10824237
16  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11248666
17 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24830750
18 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23880351

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 + 9 =